Wat is een Saus?

Een saus is essentieel onderdeel van de Snack. Het is een smaakkatalysator. Een saus is vloeibaar. Raargenoeg hoeft een saus geen vet te bevatten om lekker te zijn. Ketchup en curry zijn daar goede voorbeelden van.

Dosering

Sausen moeten rijkelijk vloeien. Overdosering, of “Oversaus”, komt zelden voor. Het kan wel, zie Frietje Waterval:

Oversaus is mogelijk

Gebruik van Sausen

Sausen verpakt in plastic zakjes zijn een absolute faux pas. De plastic zakjes zijn glad en de inkeping om het zakje te openen werkt niet. Gevolg is dat je met je tanden loopt te klooien om het zakje open te scheuren. Als dat al lukt moet je vervolgens het zakje leegstrijken.De beperkte inhoud stelt teleur. Nog meer zakjes nodig, nog meer frustratie en minder eetgenot. Klotezakjes.

Sausen in kommetjes met lepeltje zijn top. Mooi zijn de plastic bakjes met een houten look, zoals die in de jaren negentig vaak bij shoarma geserveerd werden.

Knijpflessen zien er niet zo fraai uit. Het gevoel dat je zelf kan doseren is echter prima. Viva el knijpfles!

 

Rupert probeert hier tevergeefs een plastic zakje Ketchup te openen

Waar hoort de saus? Op de Snack? Voordeel is dat je start met veel saus: “Oversaus” is lekker. Een ander voordeel is dat de Snack met saus er vaak prachtig uitziet. Nadeel is dat je op het einde van de Snack een beetje “ondersaust” kan uitkomen.

Ernaast? Met een bakje naast de Snack kan je zelf de saus doseren. Nooit meer over- of ondersaust denken sommigen. Tegenstanders van dit concept zeggen dat je met saus ernaast zelfbewust en verantwoordelijk wordt voor je eigen consumptie. Als de saus naast de Snack ligt kan men zich bij oversausing niet meer excuseren. Het is soms fijn om te denken dat de grote hoeveelheid saus je “overkomen” is.

Eronder? Kan dit überhaupt? Als je je Snack meeneemt naar huis en vervolgens omdraait op een eigen bord, dan zit de saus onder de Snack. Nadeel is dat je zwaar ondersaust start en dat het niet fantastisch oogt. Voordeel is dat de finale uitmondt in een waar sausfeest.

Er middenin? Er zijn chefs die bij ¾ van het vullen van het bakje een dot saus neerleggen en er vervolgens weer friet overheen leggen. Dit doen ze als je de Friet meeneemt om te voorkomen dat de saus aan het papieren zakje kleeft. Geniaal. Dit gebruik onderscheidt de kleine Snackbarchef van de grote.

 


Viva el Frikadel !

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.