De Frikandel

Vanzelfsprekend staat de Frikandel zeer hoog in de lijst van waardering in deze Ode aan de Snack.

Wat een prachtig product. De Frikandel vormt de basis van het Snacksisme. 

Gerrit de Vries maakte in 1954 in Dordrecht de eerste Frikandel. Eerde maakte hij gehaktballen die hij door de warenwet niet meer zo mocht noemen. Daarom maakte hij er een lange cilinder van.

Een vrouwelijke Snackbarchef met Duitse herkomst zou hem de naam de frikandel hebben ingefluisterd . In Duitsland was Frikadelle (zonder “n“) destijds een platte gehaktbal. 

Vijf jaar later heeft Jan Bekkers (bekend van de Snackfabriek Beckers in Deurne) geperfectioneerd door superfijn gemalen vlees te gebruiken. Tegenwoordig gebruikt men een Separator om deze vleespasta te maken. Deze Sepatator is een soort schitterende industriële pers waarmee de restjes vlees van botten en karkassen afgeperst wordt. De roze vleesmassa ziet er super smerig uit en smaakt gebakken met kruiden in het vet goddelijk.

Niet onbelangrijk is het insnijden der frikandel. Hierdoor neemt de staaf nog meer vet op en gaat deze openstaan; klaar voor nog meer vet in de vorm van Mayo en Curry. Insnijden kan met een mes, een speciale RVS frikandel-insnijder of een lange nagel, zoals vieze Fred in Nijmegen dat in de jaren 70 deed.

De frikandel is geliefd in Nederland. Gemiddeld eet iedere Nederlander ongeveer 35 frikandellen per jaar. Wij, de Snackbar Squad Posse Crew, pleiten dan ook voor een postuum groot standbeeld voor Gerrit de Vries en Jan Bekkers; de makers van de frikandel.

Waar eet je de beste Frikandel?

- Snackbar Corry, Daalseweg 1, Nijmegen

- Groenen Cafetaria, Platenmakersstraat 1, Nijmegen

Een wijze leus, gezien in Perfectaria Janssen, Groenestraat Nijmegen


Viva el Frikadel !

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.