Friet is langwerpig vierkant en gemaakt van geschilde gefrituurde aardappel. Aardappelschijfjes, wokkels, toefjes en andere idiote vormen vallen dus ook niet onder friet.
Als je ten Noorden van de rivieren woont noemen ze friet ook wel patat; ook prima hoor.
Friet is in te delen in het land waar ze bereid worden. De Hollandse, Belgische, Franse, Britse en Spaanse friet. Punt van discussie is RAS patat. Dit is eigenlijk geen friet; Het is cilindrisch (en dus niet vierkant) gefrituurde aardappelpoeder. Fuckers.
De hoofd indeling der Friet:
- Hollandse Friet
- Belgische Friet
- Franse Friet (Pommes Friet)
- Spaanse Friet (Patatas Bravas)
- Britse Friet (Chips)
- RAS Friet (Pseudo/Wannabee Friet)
Vergeet de andere friet. Spaanse, Franse, Engelse friet is vaak rommel. Hollandse friet is zoals het heurt. Dit product is wordt machinaal vierkant gesneden met hoeken van 90 graden. De dikte zit tussen de acht en twaalf millimeter in. De lengte varieert en fijn zijn ook de “restjes”; de kleine overblijfseltjes van de aardappel die extra knapperig zijn en als een toegift op de bodem van je bakje liggen. Heerlijk!
Tegenwoordig heb je ook nog Friet van de Boer. Verser, Niet altijd beter.
Snackbars met de beste Hollandse Friet:
- Cafetaria Dwars, Groesbeeksedwarsweg 306, Nijmegen
Onze slordige zuiderburen snijden deze Friet dertien tot vijftien millimeter dik. Vaak gebeurt dat snijden ook nog met de hand waardoor deze friet wat minder industrieel aandoen. Een gemiste kans.
De Belgische Friet begint door de dikte soms op een gekookte aardappel en een soort groente te lijken. Evenzo goed zijn er enkele Snackbar Squad Posse Crew leden die deze Friet lekkerder vinden dan Hollandse Friet. Hun namen blijven vanwege smaad en laster anoniem.
Diskwalificatie voor de niet geschilde Belgische Patat.
Snackbars met de beste Belgische Friet:
- Cafetaria Vuurens, Smetiusstraat 16, Nijmegen
- Piccolino, Lange Hezelstraat 23, Nijmegen
Geen idee waarom Franse mensen hun friet dunner dan zes millimeter snijden. Misschien hebben ze maar een standaard snijmachine voor “Jullienne”; zeer fijn gesneden groente. Resultaat is een zeer knapperig dun Frietje. Wel veel gedoe om te eten en snel te snacken. Oplossing is om meerdere dunne frietjes te bundelen en gezamenlijk naar binnen te werken. Veel pseudo-snackbars gebruiken deze akelig dunnen frietvariant. Ook zijn het raar genoeg veel shoarma tenten die ook Franzige Friet serveren.
Snackbars met de beste Franse Friet:
Een echte Snackbar serveert geen Franse Friet: Zoek je zielige behoefte in een restaurant of Mc Donalds.
Patatas bravas lijken op Belgische Friet. Ze zijn vaak kort en met de hand gesneden. Op zich prima, ware het niet dat de Spanjaarden er naast zout ook soms typische kruiden over heen donderen. Kruiden op friet; Dat is vaak niet best. Verder hebben word er vaak speciale Mayo bij geserveerd. Je moet er van houden.
Snackbars met de beste Spaanse Friet (Patatas Brava):
- El Cafetó, Pujada Església, 4, 17600 Figueres, Figueres Spanje
De Patatas Bravas in Figueres komen in de buurt van een Friet Speciaal: Klasse!
Britten kunnen niet koken. Dat is bekend. Alhoewel ze vaak vet en zout eten, zijn ze ook op het gebied van Snacks knap waardeloos. Chips noemen de verwarde Britten hun friet, terwijl iedereen weet dat chips schijfjes zijn. Prutsers! Britse Friet zit qua dikte tussen de Hollandse patat en Belgische Friet in. Het had kunnen werken, ware het niet dat ze de staafjes in een soort te koud vet bakken. Resultaat is dat ze vaak net zoals de gebakken vis, een beetje zompig en ranzig worden. De Britten zijn trots op het uitserveren van hun friet in oude kranten. Het is met die drukkersinkt natuurlijk gewoon smerig.
Snackbars met de beste Engelse Friet:
Bij de redactie is geen enkele Snackbar in Nederland bekend die zo idioot is om deze slappe Brexit stengels te serveren.
Fish and Chips. Vet, Zout en toch niet echt lekker.
RAS patat diskwalificeert zichzelf als friet omdat het rond (en dus niet vierkant) is.
Deze nepfriet is in 1953 bedacht door Richard Anthony Simon (R.A.S.) Templeto. Hij dacht dat het lekker is om aardappelpoeder te mixen met water. Die gevormde aardappelpuree liet hij via een pers in het frituurvet flikkeren. Wat een slecht plan. Resultaat is een wat bruin gefrituurde en structuurloze puree sliert. De paar mensen die RAS friet eten, doen dat om een beetje interessant te doen in de Snackbar. Dat is natuurlijk best mooi en zielig tegelijk.
Snackbars met de beste Ras friet:
Nijmegen:
- Gaan we niet vertellen.
Ras Patat bij cafetaria-partyservice het nieuwe dorp
Viva el Frikadel !
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.