De Kroket

De uitvinder van de kroket is onbekend. Jammer wat hij had de Nobelprijs voor vrede kunnen verdienen. Wat is de kroket toch heerlijk. Zelfs de beste chefkoks eten in hun vrije tijd deze heerlijke bruine pretcylinder. Er zijn vele soorten vullingen, variërend van goddelijk tot ronduit smerig.

De slagerskroketten zijn bijna altijd lekker met bruin draadjesvlees. De banketbakkerskroketten zijn met hun witte toelie en vleesblokjes vaak smakeloos en smerig.

Hoe te eten? Pak de kroket beet met een servetje en bijt met je voortanden voorzichtig het einde er van af. Blaas nu goed en eet beetje bij beetje deze legendarisch Snack naar binnen.

Let op: Als je eerste hap te groot is kleeft de loeiend hete smurrie tegen je gehemelte en moet je een week lang met een brandblaar in je mond eten. 

De Gelderse Kroket

De moeder der kroketten. Deze kroket valt onder de de zogenaamde “Slager Kroket”. Deze kroket is ten minste tien centimeter lang en is minder dan drie centimeter dik. Daardoor is er relatief veel knapperig paneermeel. De vulling bestaat uit een bruine zoute substantie met daarin iets dat lijkt op vlezige draadjes. Heerlijk! 

Waar eet je de beste Gelderse Kroket?

- Snackbar Corry, Daalseweg 1, Nijmegen

- Cafetaria Dwars, Groesbeeksedwarsweg 306, Nijmegen

De Amsterdamse Kroket

Deze versie van onder de banketbakkers kroketten. Hij is wat korter dan de normale slagers Kroket en is gevuld met een wittige smurrie die ze zelf “ragout” noemen.

Van Dobben startte in 1945 in een “eetsalon” in de Korte Reguliersdwarsstraat in Amsterdam met de productie van deze laffe kroket. Sinds Mora het recept heeft gekocht is deze editie in heel Nederland gepromoot. De spelling door van Dobben zegt alles over dit product; Ze spellen “Croquet”. Daarbij claimen ze alleen de allerbeste ingrediënten te gebruiken. Kan wel wezen, de Amsterdamse kroket blijft voor de mensen buiten Amsterdam een protserig en wat smakeloos product. Fijn als ze die kroketten lekker in Amsterdam laten…

Waar de beste Amsterdamse Kroket te eten?

- Nergens in Nijmegen

- Bijna overal in Amsterdam

De Vegetarische Kroket

Veel niet-Snackers denken dat de Snackers vinden dat er altijd vlees in de goede Snack moet zitten. Niets is minder waar; Samen met de Kaassouflé, toont de Vegetarische Kroket aan dat dit onjuist is.

Er zijn verschillende vullingen met veel vage ingrediënten (garnalen, kaas, enzo), die zalig zijn. De beste vegetarische kroketten met champignonvulling worden geserveerd in Les 9 Caves in Banyuls-sur-Mer. Volgens de consumentenbond zit er overigens in meer dan 85% van de “vlees” kroketten geen enkel vlees.

De Bitterbal

Een bitterbal is een ronde Kroket. Alles wat voor een Kroket geldt, geldt eigenlijk ook voor een Bitterbal. Het grote verschil is dat een Bitterbal bij een café of Bowlingbaan hoort en niet echt in een Snackbar. 

Zo serveert Snackbar Corry zelf Kroketten en leveren ze Bitterballen af bij Brouwerij de Brouwtoren, Nijmegen.


Viva el Frikadel !

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.