Mayonaise

Mayonaise, de beste der Sausen. Het wordt gemaakt van olie, eigeel, citroensap of azijn en een klein beetje mosterd. Vaak wordt er naast de eidooier nog een kunstmatige emulgator bij gekieperd om de suspensie stabiel te houden.

Geschiedenis van Mayonaise

De Romeinen zouden al een soort Mayo eten; Aioli. Maar ja dat is toch iets anders.

Het verhaal gaat dat de Mayonaise in Maó ontstaan is. Maó is een stad op het eiland Menorca, westelijk gelegen ten opzichte van Noord Afrika.

Volgens de Franse vertelling hakte een Franse vloot in 1756 daar de Engelsen in de pan. Een Franse top kok (Mr. du Plessis) zou een lekker overwinningssausje willen maken maar kon geen room vinden. De briljante geest begon toen ei met olie te mixen en noemde dat goddelijke product Mahónese, later verbasterd tot Mayonaise.

Volgens de Spanjaarden is dat een leugen. De goddelijke saus zou al voor de invasie bedacht zijn door de smaakvolle Spanjaarden. De Fransen zouden hun verhaal bedacht hebben om oneervol met de eer te strijken. We weten niet wat waar is. Wat echter een feit is, is dat Mayonaise heerlijk is.

Soorten Mayonaise?

Er zijn natuurlijk vele soorten Mayonaise. De beste is de Hollandse. In het buitenland wordt er nogal veel overdreven met de mostert en met de citroen. Rare smaakjes en niet echt lekker.

Pseudo Snackbar Mc Donalds gooit op sommige plekken in de wereld tijm in hun mayo. We moeten toegeven dat dat ook best wel heel lekker is.

Toepassing van Mayonaise

Het kan eigenlijk op iedere Snack. Volgens de Nederlandse standaard is te veel Mayonaise bijna niet mogelijk. Het beste stukje friet trek je onder de Mayo vandaan. Buitenlanders begrijpen dit niet altijd.

Pulp Fiction scene:

Vincent : You know what they put on French fries in Holland instead of ketchup?

Jules : What?

Vincent : Mayonnaise.

Jules : Goddamn.

Vincent : I've seen 'em do it, man. They fuckin' drown 'em in that shit.

Vincent Vega over het gebruik van Mayonaise in onze Hoofdstad

Handeling der Mayonaise

Mayonaise moet volgens de regels der kunst handmatig gepompt worden vanuit een grote emmer met een grote roest vaste ijzeren pomp. Electrische mayo pompen en plastic pompen doen wat ze moeten. 

Plastic zakjes Mayonaise zijn net zoals geld voor iedere Saus een harde No Go. Ze kunnen leiden tot direct diskwalificatie van een Snackbar.

Alternatieve namen voor Mayonaise

Fjeze fur, van de Jeugd van Tegenwoordig, is ook een liefhebber van Mayo. In het geniale kookboek "Lekker Fred" noemt hij het meesterlijke goedje Mayomenaise. 

In Nijmegen wordt Mayo in combinatie met een frikandel ook wel “zalf” (spreek uit als “Salf”) genoemd. Zie ook Lange met Zalf.


Viva el Frikadel !

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.