Vet is een wondermiddel. Verhit het tot 150 tot 180 graden en alles wat je er na enkele minuten uithaalt is geguld, als ware het goud. De betere Snackbarhouder weet dat goed Vet een Snack kan maken of breken. Vóór 2004 gebruikte meer dan de helft van de Snackbars dierlijke vetten. Het blanke vet dat rondom de nieren zit werd vaak gebruikt en noemde men Ossenwit. Het geeft een heerlijke smaak aan Friet. In België zijn er meerdere zaken waar ze nog Frites bakken in Ossenvet. Het dierlijke vet bevat echter meer verzadigde vetzuren en is niet goed voor je cholesterol verhouding. Het zou daardoor minder gezond zijn. Na een campagne “Verantwoord frituren” in 2004 gebruikt men in Nederland, nu in 2024, bij meer dan 90% van de Snackbars plantaardig vet. De redactie kent nog één top Snackbar in Nederland waar Ossenvet nog steeds (stiekem) gebruikt wordt.
Wil je zien of er Ossenvet gebruikt wordt? Ossenvet stolt en wordt wit en hard bij kamertempratuur. Kijk dus even naar de spetters naast de frituur. Als de druppels vloeibaar en semi-transparant blijven wordt er plantaardige olie gebruikt. Dat plantaardige vet kan overigens ook heerlijke producten voortbrengen.
Een reclamebord voor verantwoord Frituren bij Cafetaria Janssen Nijmegen 2024.
Viva el Frikadel !
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.